Het Grondstoffen Lab

POP-UP HET GRONDSTOFFEN LAB DAMSTRAAT

Welkom in het inspirerende duurzaamheid Lab in het oude centrum van Leidschendam. Ontspanning en vermaak gaan tijdens de Vlietdagen in Leidschendam hand in hand met bewustwording, inspiratie en educatie. Speciaal omdat het zaterdag 15 september World Cleanup Day is laten wij u kennis maken met de fascinerende wereld van producten die we normaal bij het vuilnis zetten, naar de kringloop brengen of zomaar op straat achterlaten.

In en om Het Grondstoffen Lab kunt u vanaf 11 uur genieten van duurzame creativiteit, recycling, grondstof proeverijen, eenvoudige besparingen en interactief straattheater.

PROGRAMMA
Om 11 uur zal Professor Stinkmeyer het Lab met Wethouder Astrid van Eekelen openen met het bijzondere vlammenorgel. De professor is een uitvinder met hele creatieve ideeën. Hij vindt het de hoogste tijd dat de mensen leren hoe het nu eigenlijk zit met dat zwerfafval. Stinkmeyer is een echte prof en hergebruikt alles, dat maakt de professor wel een beetje eigenaardig met zijn vuile gedachten transformator en opruimgymnastiek.

Een Noord-Hollandse expert die helemaal naar de Vlietdagen komt is de Zwerfinator. De gepassioneerde zwerfafval en statiegeld strijder weet werkelijk alles over plastic soup en wat ons afval voor invloed heeft op onze natuur. Jong en oud kan prachtige voorbeelden zien van afvalvondsten, bijzondere filmpjes worden getoond en Zwerfinator Dirk Groot gaat met iedereen graag het gesprek aan over zijn reis en hoe makkelijk we de groeiende berg zwerfafval kunnen oplossen.

Verfprojecten..., je komt ze tegen in het Lab. Maar ze staan ook gewoon bij jou thuis in de huiskamer, op zolder, in de kelder of in de schuur. Ook vind je ze voor leuke prijsjes op verkoopsites, rommelmarkten of bij de kringloopwinkels.  Zoveel nog prima spullen binnen handbereik die je zelf met de juiste verfproducten, heel eenvoudig een ander uiterlijk kunt geven.
In het Lab zal Desiree van Leeuwen laten zien hoe je met verf kunt recyclen, je kunt ook van alles uitproberen. Kringloop Het Goed uit Leidschendam doet met haar mee.

Het project ‘Dit is jouw buurt’ uit de wijken Prinsenhof, De Heuvel en Amstelwijk hangt in het Lab een grote plattegrond op van onze hele gemeente. Als jij regelmatig zwerfafval raapt, opschoonacties organiseert of duurzame ideeën hebt om jouw wijk of buurt schoner en dus gezelliger te maken, loop dan binnen om jouw verhaal te delen. Geef jouw schone zwerflocatie aan en misschien win jij zelfs wel de Grondstoffer Award 2018 met jouw beste idee of actie.

Bij grondstoffen denken we natuurlijk aan recyclen. Avalex levert spelenderwijs een educatieve bijdrage aan het Lab. Met een programma voor jong en oud speelt Avalex in op de hele keten van de productie en de aanschaf van spullen tot aan het weggooien en inzamelen, recyclen en verwerken van afval. De afvalcoaches vertellen graag hoe processen verlopen. Speel ook mee met de afvalrace waarbij je razendsnel de juiste producten in de juiste grondstofcontainers moet gooien. Winnaars van de race ontvangen een leuke prijs!

Hoe leuk is het om ‘de schat in de stofzuiger’ te ontdekken, of erachter te komen dat een harde schijf eigenlijk helemaal zo hard niet is. Dat je met magneten geweldige dingen kunt of dat elektriciteitsdraad voor van alles te gebruiken is. Cis Deyl laat met Repair Kid in de Damstraat jong en oud ervaren dat een oude computer eigenlijk een kast is waar je nog heel veel mee kunt doen. Het thema slopen en bouwen staat voorop en bezoekers met twee linker handen kunnen bij Cis aan de slag.

Op de braderie en bij De Sluis zullen Carrie en Toos voor vermaak zorgen. Met hun bezemwagen zullen zij korte metten maken met zwerfafval en vuile straatobjecten. Tijdens de Vlietdagen lopen deze gekleurde toiletjuffrouwen stage omdat zij een omscholingscursus doen voor Schone Straatdames. Ieder kwartje wat zij verdienen gaat direct naar de Plastic Soup Foundation. Leer van hun schone kunsten want met Carrie en Toos is uw straat altijd smetteloos.

Voor het Lab staat het Grondstof Depot. De Voorburgse Kledingbank van Woej nodigt u uit om op zaterdag kleding, woontextiel, linnengoed, schoenen, bijou, shawls en handige tassen in te leveren. De Kledingbank is maar wat blij met onbeschadigde en gebruikte producten want zij maken er vele bezitters van een ooievaarspas en de minima groep blij mee.

Tot Slot is er in het Lab nog een Maakplaats en kunnen jong en oud aan de slag met plastic afval en eigen toverkunsten.  Heeft u hier ervaring mee? We zoeken nog extra hulp!

Kom ook gerust proeven hoe grondstoffen smaken, en geniet van hoe kunstzinnig afval is!

Terug naar programma