2020: Museum Huygens’ Hofwijck

Let op: bij bezoek aan het museum dient u vooraf een ticket te reserveren!

Het huis Hofwijck is één van de mooist bewaard gebleven monumenten uit onze Gouden Eeuw. De buitenplaats is het geesteskind van Constantijn Huygens (1596-1687). Dichter, musicus, kunstkenner en secretaris van de prinsen van Oranje. Hij ontwierp het huis en de tuin in 1641.
Zijn zoon Christiaan Huygens was een zeer vooraanstaand wetenschapper en sterrenkundige. Vele ontdekkingen staan op zijn naam, zoals het Slingeruurwerk en de Ring rondom Saturnus.  Hij woonde de laatste jaren van zijn leven op de unieke buitenplaats.

Het museum is geopend van donderdag tot en met zondag van 12:00 uur tot en met 17:00 uur. 

Tentoonstellingen:

De tentoonstelling Sierk Schröder zal van 12 september tot en met 29 november te zien zijn in Museum Huygens' Hofwijck

Sierk Schröder (1903-2002) bracht tijdens zijn werkzame leven een veelzijdig en omvangrijk oeuvre tot stand. Hij was een van de belangrijkste portretschilders van de 20e eeuw en kreeg een groot aantal opdrachten voor familie- en kinderportretten. Ook leden van de Koninklijke familie en tal van prominenten uit de politieke, culturele en maatschappelijke sector poseerden voor hem. Schröder zocht altijd naar een balans tussen het aanvaarden van de portretopdrachten en het maken van vrij werk. Dit vrije werk, bestaande uit naakt- en natuurstudies, landschappen en zelfportretten is meer dan veertig jaar lang verzameld door de Haagse collectioneur Fred Klomp. Hij bezit dan ook de grootste particuliere verzameling kunstwerken van Sierk Schröder.

In 1973 bezocht Fred voor het eerst een tentoonstelling met werk van Schröder in het Haags Gemeentemuseum (nu het Kunstmuseum Den Haag). Vier jaar later werd het eerste kunstwerk aangekocht en ontstond er een hechte vriendschap tussen de kunstenaar en de verzamelaar. Wel 500 keer bezocht Fred het atelier van Schröder. Naast olieverven, aquarellen, pastels en tekeningen, bestaat de collectie ook uit meer dan 4000 foto’s én de inhoud van het atelier, waarvan een deel hier te zien is.

Deze tentoonstelling is samengesteld door Fred Klomp zelf. Fred, die dit jaar 80 is geworden, heeft de 80 mooiste werken van Sierk Schröder uit zijn eigen verzameling geselecteerd. De tentoonstelling in dit museum beslaat de gehele begaande grond. Te zien zijn onder andere de draperiestudies, de pastels op linnen, de naaktfiguren en vele portretten in aquarel en olieverf. Op Huygens’ Hofwijck worden de opmerkelijke zelfportretten en handstudies van Schröder getoond die hij in potlood, conté en houtskool tekende.

Adres:
Westeinde 2a
2275 AD Voorburg
http://www.hofwijck.nl/nl

Terug naar programma