2020: Museum Swaensteyn

Let op: bij bezoek aan het museum dient u vooraf een ticket te reserveren 

Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen.

Tentoonstellingen:

De tentoonstelling Sierk Schröder zal van 12 september tot en met 29 november te zien zijn in Museum Swaensteyn. 

Sierk Schröder (1903-2002) bracht tijdens zijn werkzame leven een veelzijdig en omvangrijk oeuvre tot stand. Hij was een van de belangrijkste portretschilders van de 20e eeuw en kreeg een groot aantal opdrachten voor familie- en kinderportretten. Ook leden van de Koninklijke familie en tal van prominenten uit de politieke, culturele en maatschappelijke sector poseerden voor hem. Schröder zocht altijd naar een balans tussen het aanvaarden van de portretopdrachten en het maken van vrij werk. Dit vrije werk, bestaande uit naakt- en natuurstudies, landschappen en zelfportretten is meer dan veertig jaar lang verzameld door de Haagse collectioneur Fred Klomp. Hij bezit dan ook de grootste particuliere verzameling kunstwerken van Sierk Schröder.

In 1973 bezocht Fred voor het eerst een tentoonstelling met werk van Schröder in het Haags Gemeentemuseum (nu het Kunstmuseum Den Haag). Vier jaar later werd het eerste kunstwerk aangekocht en ontstond er een hechte vriendschap tussen de kunstenaar en de verzamelaar. Wel 500 keer bezocht Fred het atelier van Schröder. Naast olieverven, aquarellen, pastels en tekeningen, bestaat de collectie ook uit meer dan 4000 foto’s én de inhoud van het atelier, waarvan een deel hier te zien is.

Deze tentoonstelling is samengesteld door Fred Klomp zelf. Fred, die dit jaar 80 is geworden, heeft de 80 mooiste werken van Sierk Schröder uit zijn eigen verzameling geselecteerd. De tentoonstelling in dit museum beslaat de gehele begaande grond. Te zien zijn onder andere de draperiestudies, de pastels op linnen, de naaktfiguren en vele portretten in aquarel en olieverf. 

Adres:
Herenstraat 101
2271 CC Voorburg
http://www.swaensteyn.nl/nl

Terug naar programma